Sisältö:

Sisältö:
Tästä keskeltä löytyvät ajatelmat, runot ja omat terveiset

Kilpasilla kilojen kanssa ja ravinnon merkityksestä terveyteen :)

6.8.2016 No niin aikaa on kulunut tämän sivun päivittämisestä. Olen pohtinut omien sairauksieni problematiikkaa, ja sitä mikä tekijä niitä yhdistää. Se on ravinto. Alan löytää tuon ongelmavyyhdin avaimia. Uskon sen löytyvän siitä ruokavaliosta, jota Suomessa toimiva terveysprojekti Karpalo edustaa. Linkki Karpalo terveysprojektin nettisivuille:
www.terveysprojektikarpalo.fi -linkki

 Olen tässä innostavassa ja mielenkiintoisessa tutkimuksessa vasta alkumetreillä. Liitän siksi tähän muiden jo pidemmällä olevien henkilöiden kokemuksia heidän sivustoille olevina linkkeinä. Kasvispainotteinen Karpalo terveyprojektin ruokavalio on tarkoitettu henkilöille, jotka kärsivät diabeteksesta, korkeasta koleterolista, verenpaine taudista ym. vaivoista, jotka johtuvat elimistön lievästä tulehdustilasta. Tästä avautuu linkki blogiin:
Karpalo terveysprojektin ruokavalio/ kasvispainotteinen -
Tässä blogissa kirjoittaja kertoo tarkasti, mitä ruokavalio sisältää, ja mitä apua hän on siitä saanut omiin vaivoihinsa.

Lainaus linkin blogista:"Kurssille osallistujia kannustetaan liikkumaan enemmän ja lisäämään kasvisten, marjojen, hedelmien, pähkinöiden, palkokasvien ja täysjyväviljan syömistä. Samalla pyritään vähentämään sokeroitua, runsasrasvaista, eläinperäistä ja pitkälle käsiteltyä ruokaa.

*Ruokavalioni on siis:



-sokeriton (ei myöskään muita makeutusaineita kuin hunaja ja vaahterasiirappi)

-lähestulkoon kasvisruoka (poikkeuksena hieman kalaa ja kanaa, kananmunaa, juustoa, voita ja hunajaa)

-pitkälti prosessoimaton (teen lähes kaiken itse peruselintarvikkeista)

-täysjyväviljainen

-kahviton

-alkoholiton."


Yksi löydöistäni painonhallinnassa on netistä löytyvä Fitfarm dieetti.
Se on tuonut mukanaan paljon hyvää. Paino on pudonnut ja hyvien rasvahappojen ansioista myös hiukset voivat hyvin =) 
Diettiä on helppo noudattaa ja Fitfarmissa on valmiit ruoka-aine ehdotukset, joista voi koota mieleisensä ateriat. Ja syödä saa riittävästi, nälkää ei tarvitse nähdä. Olen ajatellut tehdä tästä pysyvän elämäntapamuutoksen. Enää 5 kg normaalipainoon, jippii!
Linkki fitfarmin nettisivuille: http://one.fitfarm.fi/


Vinkki maidottomaan ruokavalioon:

🌼 En käytä maitotuotteita. Olen kauan etsinyt kermaviilille maidotonta vastinetta.  Nyt se löytyi, hapatettu kaurapohjainen valmiste. Sekoitin sen vegaaniseen majoneesiin suolakurkkukuutioiden kanssa. Herkullinen kastike lohelle, nam! 💖 Veera

"Suu söis vatsa vetäis, vaan ei kestä heikot sääret" lienee totta usean kohdalla.
Tässä joitakin hyväksi koettuja konsteja painonhallintaan...Joskus on hyvät neuvot tarpeen, varsinkin, jos on niinkuin meitsi, että pelkkä viinerintuoksukin tarttuu kylkiin...;))



1. Älä mene nälkäisenä kauppaan
2. Salli itsellesi yksi herkuttelupäivä viikossa, mutta pysy kohtuudessa.
Voi hankkia itselleen esim. makeisia näin: 1 pätkis, sokerittomia salmiakkia tms., 1-2 tikkaria, purkkaa, light limsaa. Pieni pussi shipsejä(30gr.) jne. Näillä saat makeannälän ja shipsihimot kuriin, mutta pystyt palaamaan ruotuun hyvällä omalla tunnolla.
 3. Käy puntarissa joka päivä, näin et pysty huijaamaan itseäsi ;)
 4. Laske alkuun ruoan kalorit, ota selvää, paljonko kaloreita sinulla on lupa syödä/pv.
 Lopulta osaat jo arvioidan ruokien määrät näkemällä, paljonko niissä on energiaa.
 5. Itselläni ilta on pahinta syöpöyttelyaikaa. Oma strategiani on viikonloppuisin: syön
lämpöisen aterian mahdollisimman myöhään. Näin pysyn kylläisenä kriittisenä aikana.
6. Valmista salaatteja illaksi, niitä saa popsia mielin määrin. Ja hedelmiä saa jyrsiä( ei kuitenkaan banaania).
7. Makeanhimoni tainnutan mansikoilla tuoreilla tai pakasteilla. Myös vispipuuro on kevyt "herkku", jota pidän jääkaapissa, kun herkuttelukärpänen puraisee. Joskus loihdin herkullisa marja-annoksia ja lisään hiukan päälle jäätelöä( 1-2 rkl) tai vanilijakastiketta, lurps!
8. Nälkäisenä ei tarvise olla, mutta pientä suunnittelua ja pitkäjänteisyyttä projekti vaatii.
9. Perusta painonhallintasi ruokavalioon, ja jos pystyt liikkumaan, sillä saa toki potkua laihdutukseen, mutta perustan tulee olla suunnitellussa ruokavaliossa.Näin siksi, koska voi yllättävästi vaikka sairastua .
10. Pidä varastoissasi aina hedelmiä, kasiviksia ja vähäkalorisia säilykkeitä, pakasteita. Älä osta lihottavia herkkuja kaappeihin. Lisää runsaasti kasviksia joka ateriaan. Palo ja kuori juureksia välipaloiksi.
11. Syö ulkona kohtuudella. Harjoittele syömään ravintolassa/ seivossa pöydässä fiksusti. Se on palkitsevaa,eikä tule kohtuuton ähky sen jälkeen.



   


Vinkkejä vähäkalorisista täyttävistä ruoka-aineista:
 
1.Kokjyväriisit
2. Kaali ( kaalikeitto ilman lihaa= 0 kcal)
3.Wokkikasvikset  tonnikala              
4. Näkkileipä+ kurkku, tomaatti
5. kauralesepuuro 2dl= 100kcal
6. Herkkusienet
7. Appelsiinit, mandariinit ( hedelmät, ei banaani)
8. Pavut
9. Soijarouhe( voi käyttää jauhelihan tapaan).
10. Raejuusto ja maustamaton rahka niile, joille maitotuotteet sopivat.
Lehtikaali (kaikki kasvikset) sisältää runsaasti esimerkiksi C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja proteiinia, joten lauantai-illan herkuksi ne ovat taatusti terveellisempi vaihtoehto kuin muut perinteiset naposteluherkut.


Arkisto

Tässä pieni ote blogista; aamiainen ruohikolla: http://ruohikolla.blogspot.fi/2012/02/painonhallintaa-vai-elamanhallintaa.html "Toisaalta toivoisi, että ihmiset määräisivät miten elämäänsä elävät, eivät markkinat. Ruoka on hyvä renki, mutta huono isäntä. Siitä saa nauttia ja iloita ilman kurttuotsaisuutta, mutta samalla sen tulisi palvella meitä eikä niin, että me alamme uhrata ajatuksiamme ja elämämme tyystin ruoalle. Kiireen (pysyvään) katkaisuun ehdottaisinkin reipasta urheilua työpäivän päätteeksi kullekin mieluisalla tavalla ja sen jälkeen ruoanlaittoa rauhassa perheen tai ystäväpiirin kanssa, rupattelua ja maailman parantamista. Pientä kiireen vastaista kapinahenkeä kehiin!" Blogissa puhutaan painonhallinnasta osana elämänhallintaa. Se on mielestäni hyvä näkökulma asiaan.
************************************************************************************
Blogissa suositellaan Välimeren ruokavaliota. Tässä pieni ote siitä:
Välimeren ruokavalio koostuu tietyistä vakiintuneista osatekijöistä. Näitä ovat:
  • Runsas vihannesten syönti
  • Runsas hedelmien syönti
  • Palkokasvien käyttö useita kertoja viikossa
  • Pähkinöiden syönti lähes päivittäin
  • Runsas viljatuotteiden käyttö (perinteisesti pääasiassa täysjyväviljana)
  • Kalaa 2–3 kertaa viikossa
  • 1–2 annosta maitotuotteita päivässä (pääasiassa jogurttina ja juustoina)
  • Punaista lihaa vain harvoin (noin kerran viikossa)
  • Runsas oliiviöljyn käyttö suhteessa tyydyttyneeseen rasvaan
  • Alkoholia kohtuullisesti (mieluiten punaviiniä aterian kanssa)
Joskus luetteloon on lisätty myös 1–4 kananmunan syönti viikossa. Perinteisesti Välimeren maissa, erityisesti Kreetalla, ruoanlaitossa on myös käytetty runsaasti villivihanneksia sekä yrttejä, joita on kerätty ympäröivästä luonnosta. Makeutusaineena on tarvittaessa käytetty vähän hunajaa.

Perinteistä Välimeren ruokavaliota luonnehtii siis runsas kasvikunnan raaka-aineiden käyttö. Vihanneksia, hedelmiä, papuja ja viljaa syötiin paljon. Samalla kaikki Välimeren ruokavalion osatekijät muodostavat kokonaisuuden, jossa jokainen osa selittää sen terveellisyyttä.

Hiilihydraattien saantia ei Välimeren ruokavaliossa ole perinteisesti pyritty rajoittamaan. Makroravintoaineiden eli proteiinin, rasvan ja hiilihydraattien suhde toisiinsa on muotoutunut luonnollisesti syötyjen ruokien mukaan. Perinteisessä kreetalaisessa ruokavaliossa proteiinista on saatu noin 13 prosenttia energiasta, rasvasta noin 40 prosenttia ja hiilihydraateista noin 47 prosenttia. Muissa Välimeren maissa rasvaa käytetään vähemmän.
Tässä linkki artikkeliin:http://ruohikolla.blogspot.fi/2012/08/sydanterveytta-perinteisella-valimeren.html
Tässä linkki; keveitä laihdutusruokia:
http://splashurl.com/ojsg5wg

~ Syömään opettelua ja ravintoneuvontaa a´la Kirsi Pekola ~



Tänä keväänä toukokuussa 2013 pääsin Hiusakatemiassa Kirsi Pekolan "koekaniiniksi", kun hän suorittaa ravintoneuvojan ammattitutkintoa. Prosessi on ollut mielenkiintoinen. Alkuun ajattelin, että no, voinhan tähän ryhtyä, vaikka varmastikin se on vain vanhojen tietojen kertaamista. Mutta olen yllättynyt todella iloisesti. Olen saanut uusia työkaluja, joihin tarttua ravitsemuksen ja painonpudotuksen saralla. Kirsi pureutui ruokavaliooni taivoitteenaan se, että painoni putoaisi ja, että verensokerini laskisivat sekä tietysti, jotta hiukset saisivat tarvitsemansa ravintoaineet ja rasvat.



1. Pidin ruokapäiväkirjaa, jonka Kirsi analysoi yhdessä lääkärin kanssa. Siinä havailttiin ( yllätys, yllätys) aikamoisia puutteita, vaikka olin mielessäni luokitellut itseni jo melko oppineeksi ravinnon suhteen. Sain kirjalliset ohjeet, miten korjata ravitsemusvirheeni.
2. Ruokailuni tulee aloittaa raakaravinnolla ( salaatit, porkkanat, raasteet, hedelmät, kurkku jne.).
Tämä siksi, että raakaravinto käynnistää elimistössä tärkeän entsyymien muodostamisen, joka vaikuttaa verensokeriin ja ruoansulatukseen ja oikeastaan koko ihmisen kehossa oleviin aineenvaihduntajärjestelmiin ja -mekanismeihin positiivisesti. Vinkkinä: entsyymeistä kannattaa hankkia tietoa!

3. Jätin pois makeat, kuten pullat, karit ym. herkut, sillä verensokerini suuttui niistä kovin.
4. Vähensin huomattavasti myös perunan, pastan, leivän syöntiä, sillä myös nämä nostavat verensokeria, ja runsaasti käytettyinä myös lihottavat, sillä hiilihydraatit muuttuvat elimistössä sokereiksi. Syön enää n. 2 näkkileipää/ pv. Joka on riittävä määrä/ pv:ssä.
5. Kiinnitän huomiota hyvän rasvan saamiseen, eli syön 2 rkl luomu rypsiöljyä/ pv:ssä, ja aamuisin kourallisen pähknöitä tai manteleita. Aamupalani koostuu raakaravinnosta,luomu soijajogurtista+ marjoista+ pähkinöistä + 2rkl lesettä sekä parista siivusta juustoa sekä yhdestä luomu kanamunasta.
6. Suosin lounaalla kalaa, vaaleaa lihaa ja kasviksia vihanneksia.
7. Hedelmien määrää olen joutunut rajoittamaan kahteen annokseen/ pv., jotta verensokeri pysyy aisoissa.
8. Päivällinen sisältää taasen proteiinia lounaan tavoin ja kasviksia.
9. Iltapalan syön 2 näkkileipää sekä kasviksia ja muutama siivu kalkkunaleikkelettä.
10.Ruokajuomana vesi tai puristettu sitruunavesi. Maitotuotteet nautin aamulla. Näin siksi, että maidon juominen muun ruokailun yhteydessä estää raudan imeytymistä.

11. Jätin pois Fitlinen ravintolisät siltäosin, missä ravintolisiin oli käytetty fruktoosia. Sitä olikin yllättävän paljon eli yli 30 %.
Nykysin käytän Fitlinen sarjasta vain heidän Q10 sekä Fitlinen jogurttia. Fitline on hyvä sarja,mutta suosittelen sitä sellaisille henkilöille, joilla ei ole diabetesta.

Muut käyttämäni lisärvinteet ovat:
Evonia, Pygnogenol, Berocca, tarvittessa Gingsen, rautaa ja D-vitamiinia.

Tulos: Olen laihtunut 5 kg kuukauden aikana. Nälässä ei ole tarvinnut olla. Verensokerini on myös tullut normaalilukemiin, yes! =)
 *****************************

Joulu on tuonut omat haasteensa painonpudottamiseen. Olen sallinnut itselleni herkuttelun. Mutta se päättyy samalla, kun oma joululomani loppuu. Palaan arkeen. Ja arjessa tehdään ne tärkeät valinnat oman syömisen ja liikunnan suhteen. Minulle hyvä "porkkana" laihduttamiseen on se, että ulkonäkö kärsii. Lihavuus sopii harvoille ja minulle ei ollenkaan... ;) Lisäksi olo on huomattavasti energisempi ja pystynyn kunnoittamaan itseäni enemmän, kun olen tyyyväinen omaan painooni. Onnistuneesta painonhallinnasta seuraa postiivinen kierre. Siihen on hyvä mennä mukaan.

Joulun jälkeiseen elämään sopeutuminen otti koville... Herkut maistuivat suussa sulavilta ja kuin salaa livahtivat telkkua katsellessa suuhun. Kiloja tuli takaisin kolme, kääk! Nyt taisi tulla Joulu joka päiväksi. 

Nyt piti keksiä järeämmät aseett arjen hallintaan... vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia, siispä Kiloklubin nettisivuille, hop, hop! =) Ateriapäiväkirjan pitäminen paljastaa karikot ja on oiva kaveri painonhallintaan.

Sivusto on kätevä. Sinne kirjaudutaan sisään ja lasketaan painoindeksi. Sitten vain täytetellään taulukkoa. Ohjelma laskee päivän kalorit ja ilmoittaa, jos jotakin on syöty liikaa tai liian vähän. Siistiä! =) Ohjelma kertoo myös sen, missä ajassa voit saavuttaa tavoitepainosi.

Tästä linkistä pääset sivustolle:
http://splashurl.com/nb65v4s


Painonpudotus ja sen vartiointi on elämän pituinen ikuisuusprojekti ja prosessi. Yksi hyvä keino vähentää omaa syömistään on hankkia elämäänsä enemmän aktiviteettia. Kun täyttää arkensa mielenkiintoisilla asioilla, ei ehdi ajatella ruokaa, muutoin, kun on ihan oikeasti nälkä.
Meille tuli Wilma kissanpentu. Pentu työllistää yllättävän paljon. Omat työnsä pitää suunnitella kuin vauvan kanssa konsanaan. Eli silloin kun kissanpentu nukkuu, ehtii rauhassa tehdä asioita, joihin haluaa kunnolla paneutua. Ilmokseni olen saanut huomata painoni pudonneen noin pari kiloa. Tämä olikin hyvä juttu! =)





Arkisto